TÜRKİYE’NİN PARASI ÇOK BEREKETLİ 19.04.2013
Ülkemizin dış yardımlarını organize eden kurumlarından TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkiye’nin 2012’de dış yardımda dünya rekoru kırdığını söyledi.
YENİ AKİT / 19 Nisan 2013 / Söyleşi: Fatih AKKAYA
http://www.yeniakit.com.tr/haber/turkiyenin-parasi-cok-bereketli-2460.html
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, gazetemiz Ankara Temsilciliğini ziyaret etti. Ankara Temsilcimiz Yener Dönmez ile Ankara Haber Müdürümüz Fatih Akkaya’nın kahvaltıda ağırladığı TİKA Başkanı Çam, çalışmaları hakkında bilgi verirken, hayli dikkat çeken rakamlar açıkladı.
TİKA Başkanı, Türkiye’nin 2012’de dış yardımda dünya rekoru kırdığını ifade ederek “Sayın Başbakan vakıf medeniyetinden gelen bir bakış açısına sahip. Hayatının bir parçası haline gelmiş vakıf medeniyeti. Bu vizyonla çalışıyoruz. Ülkemizin dış yardım tutarı 2012’de önceki yıla oranla yüzde 98,7 artarak, 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2011 ve 2012’de pek çok ülke dış yardımlarını azaltırken, Türkiye yüzde 98,7 oranında artışla dünya rekoru kırmıştır” dedi. Serdar Çam, yardım kuruluşlarının yaptığı yardımlarla birlikte Türkiye’nin dış yardım tutarının 4,5 milyar doları bulduğunu bildirdi. Serdar Çam’ın işaret ettiği OECD verilerine göre, 2012’de, 25 üye ülkeden sadece 9’u yardımlarını artırmayı başarırken, 16’sının dış yardımları azaldı. Örneğin İsrail’in 2012 dış yardımları yüzde 10,1 azaldı.
“SADECE MADDİYATLA OLMUYOR”
Avrupa ülkeleri ve Amerika dış yardımlarda eksilere düşerken, Türkiye’nin TİKA gibi kuruluşları aracılığı ile yaptığı yardımlarda ise yüzde 98’lik bir artış olduğuna dikkat çeken Çam, “Bu işler sadece maddiyatla olmuyor. Maneviyatla da bağlantılı. Türkiye’nin parası temiz ve bereketli. Yardımlarımız göstermelik, kandırmaya yönelik değil. Girdiğimiz ülkelerde insanlar bunu çok iyi görüyor. Samimiyeti anlıyor. İyi niyetli olunca hayırlı hizmetler ortaya çıkıyor çünkü ve o insanlar ülkemize sevgi besliyor. Nitekim çok az miktarda paralarla müthiş işler yapıyoruz. Yabancı ülke büyükelçileri kıskanıyor bizleri. Ülkemize gıpta ile bakıyorlar” diye konuştu.
“BATI TAMAMEN DUYGUSAL BİZ İSE…”
Türkiye’ye olan güvenin ve teveccühün kendilerini gururlandırdığını kaydeden Çam, “Batı’nın Afrika’ya geliş amacı tamamen duygusal (ekonomik)... Biz ise kalıcı hizmetler bırakıyoruz. Artık Afrikalı kimin ne niyetle geldiğini biliyor. Bunun farkındalar” ifadelerini kullandı.
DİKKAT ÇEKEN BÜYÜME
Serdar Çam, “TİKA’nın kuruluşunun ilk yıllarında çalışmalarını Kafkasya ve Orta Asya üzerinde yoğunlaştırırken, 2002’den sonra faaliyet coğrafyasını başta dost ve kardeş ülkeler olmak üzere kalkınma süreci içinde bulunan Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika ülkelerini kapsayacak şekilde genişlettiğini” vurguladı. 2002’den bu yana 3 kat büyüdüklerini dile getiren Çam, “Sayısal olarak bakıldığında 2002 yılında TİKA Program Koordinasyon Ofisleri’nin sayısı 12 iken 2013 Nisan ayı itibariyle söz konusu sayı 31 ülkede 35’e ulaşmıştır” bilgisini verdi. Çam, başta Afrika ülkeleri olmak üzere birçok coğrafyada eğitimden sağlığa, inşaattan donanıma, gıdadan içme suyuna kadar önemli projelere imza attıklarını söyledi.
ECDAT YADİGÂRLARINA SAHİP ÇIKILDI
TİKA olarak Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinden kalan tarihi mekânların korunmasını önemsediklerini belirten Çam, Kudüs Harem-i Şerif’te bulunan Kubbet-üs Sahra Hilalinin 5 defa yenilendiğini, Mengli Giray Han tarafından Bahçesaray’da yaptırılan ve Doğu Avrupa’nın en eski eğitim kurumlarından biri olan Zincirli Medrese’nin restore edilerek dünya kültürüne kazandırıldığını, Saraybosna’daki Konjic Köprüsü’nün, Drina Köprüsü’nün, Makedonya’daki Mustafa Paşa Camii’nin, Kosova’daki Prizren Sinan Paşa Camii’nin, Kosova’nın başkenti Priştine’de bulunan Fatih Camii’nin, Karadağ Nizam Camii’nin restore edildiğini aktardı.
DÜNYAYA TÜRKÇE ÖĞRETİLİYOR
Türkoloji Projesi’yle dünyaya adeta Türkçe öğrettiklerini ifade eden TİKA Başkanı Çam, “TİKA tarafından başlatılan Türkoloji Projesi ile komşu, dost ve akraba topluluklar ile geçmişten gelen kültürel bağlarımızın yeniden tesis edilmesini amaçlıyoruz. Proje çerçevesinde yılda yaklaşık 3 bin 500 öğrenciye eğitim verilmiş olup proje 2011 yılında Yunus Emre Enstitüsü’ne devredilmiştir” şeklinde konuştu.
AFRİKA’YASAĞLIK HİZMETİ
Çam, özellikle Afrika’nın boğuştuğu dikkat çekici sorunlardan birinin sağlık alanındaki eksiklikler olduğunu dile getirdi. Çam, bu nedenle 2007-2012 yılları arasında TİKA ve STK’lar işbirliğinde 277 bin 732 kişiye sağlık hizmeti götürüldüğünü belirtti.